Tranbär.

Dagbok - Kommentarer (1)
2014-09-24 @ 19:43:55
Idag har jag gjort något kul - plockat tranbär!
Under älgjakten såg jag en massa små röda bär på myrarna och förstod att det var tranbär (frågade för säkerhets skull), plockade med mig några nävar hem men efter lite googlande fick jag reda på att dom är bäst att plocka efter att det varit några frostnätter.
Med den här fina hösten vi haft har jag fått vänta och vänta....;-) Men till sist så! Efter några riktigt kalla nätter så hade jag idag en stund över som spenderades ute på en myr.
Att ha Vera med sig för att plocka lingon var verkligen inga problem så hon fick hänga med. Inte min bästa idé.
Stövlar, galonoverall och en myr som kan vara svår för vuxna människor att gå på, det var inte direkt det roligaste hon gjort i sitt liv.
Men som tur var hängde mina föräldrar med, bärtokiga som dom är, så vi fick turas om att roa Vera och plocka bär i skift.
Visst var det lite pillrigt då man måste plocka dom ett och ett, men jag tycker inte att det var nå värre än att plocka hjortron. ca 3 liter fick vi ihop på en liten stund och sen gav vi upp för Veras skull. Hade lätt kunnat plocka lika mycket till för det fanns verkligen gott om dom.

Så nu ligger det bär på tork, en bytta åkte direkt in i frysen och på resten håller jag på att göra tranbärsdricka av som ska stå tills imorgon, ska bli spännande att smaka.
Blir det bra så får jag se till att ta mig ut en sväng till.

 


Andra plats!

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-22 @ 22:01:18
Här kan ni se en bild på Vera från i somras när hon tog ett dopp i en lerpöl här ute på vägen. fick ett meddelande idag från Emils ena moster att jag kommit tvåa i en tävling med den bilden och nu när jag går in och kollar ser jag att det är 1500 deltagande bilder och att min svärfar Totte kom på tredje plats, hur kul som helst!
Lite snopet att snubbla på målsnöret då första pris var en resa till turkiet... men väldigt kul ändå, inte minst för att det är en bild tagen i farten med mobilen =)
 
 


Bamseloppet.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-22 @ 14:18:57
Idag fick jag stå och le så det gjorde ont i käkbenen med kameran smattrandes runt halsen och en klump av stolthet i halsen medan Vera deltog i sitt första springlopp!Hon sprang ett lite kortare lopp, nån bit medan hon höll mig i handen, nån bit med fröken i handen och en bit själv - men hon tog sig i mål!
Sen var det ett lite längre lopp för dom som orkade och då ställde jag upp som funktionär på ett hörn. Vera tog en liten löprunda då med tvärs över fotbollsplanen för att komma bort till mig. Men sen var hon trött och sa bestämt: Bära!Efteråt samlades alla och var och en fick kliva upp på prispallen, ta emot medalj, diplom och applåder.Varje dag blir jag lika förundrad över hur häftigt det är att vara förälder, att få vara delaktig i denna lilla människas utveckling är verkligen meningen med livet!
 
 


På farmors axel.

Dagbok - Kommentarer (1)
2014-09-20 @ 22:38:28
Juni 2013:Juni 2014:

 


Minisemester och akutfotograf.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-20 @ 20:16:13
Har haft en liten minisemester ett par dagar hos Totte och Anki, så skönt att bara komma iväg hemifrån ett tag utan att ha nåt särskilt planerat att göra.
Loppan har varit helnöjd och busat allt hon orkat med både farfar och Anki, och däremellan har hon stannat upp och kramats med Morris eller matat honom med sina matrester.

Kom hem idag och klev i klänning och strumpbyxor, packade kameraväskan och åkte till Multrå för att agera bröllopsfotograf.
Har tackat nej till många bröllop för att jag tycker det känns så stort, tänk om nåt går fel? Man kan ju inte gärna göra om det... Men så fick jag ett sms i torsdags från en blivande brud vars fotograf fått förhinder - så då var det klart jag ställde upp!
Konstigt nog blev jag inte nervös den här gången, det kändes bara kul trots att jag inte känner personerna i fråga eller hann träffa dom innan och gå igenom önskemål och förväntningar. Jag hade aldrig ens varit i Multrå kyrka tidigare så jag visste inte hur det skulle se ut varken inne eller i omgivningarna runtomkring.
Men det gick bra! Fotade i kyrkan under vigseln och det tycker jag alltid är lite svårt, dels med ljus och sen att få bilder på nåt annat än brudparets ryggar utan att springa runt och störa ceremonin. Sen fotade vi en gruppbild på allihopa innan gästerna åkte vidare och jag fotade brudparet ensamma.
Lite synd att solen lyste så skarpt, det har en tendens att bli så mycket skarpa jobbiga skuggor att hålla reda på då.

Emil är på Hallsta ikväll och Vera somnade tidigt så jag har suttit ett tag nu med bilderna, men måste nog ta en paus snart och vila ögonen.

 
Sommarminne.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-17 @ 10:18:40
 


Smuts.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-15 @ 21:32:28
 
Hittade just dessa bilder från i våras, så himla roliga! Det här är Vera i ett nötskal, hon är så nyfiken på hela världen och upplever gärna allt med hela kroppen! Tvättmaskinen är full för jämnan och hon sliter kläder så det finns knappt nåt som är värt att spara när hon vuxit ur det - men kul har hon!


Inte min dag.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-15 @ 20:14:41
Precis landat i soffan framför tv'n. Jag har längtat hela eftermiddagen efter den här stunden, jag har nämligen ett roligt virkprojekt påbörjat som jag vill fortsätta på. Men nu när jag väl sitter här så ORKAR jag inte! Så typiskt.
När Vera låg och vilade i förmiddags skyndade jag mig att göra några måsten och plockade sen fram virknålen och satte mig framför tv'n med en serie jag följer, hann inte virka en maska förrän jag hör: "Mamma!" Och så kommer loppan ut ur sovrummet pigg som jag vet inte vad!
Gjorde ett försök att få henne att somna om men hon tyckte inte alls det var en bra ide. 

Packade ihop oss och åkte till Runeåberg, åt lite lunch och sen fick Vera stanna och leka med mormor medan jag och pappa var ner till sågen och samlade ihop det virke som blivit och körde hem det.
Vi har en såg som Emil kämpar med att rusta upp och trots många motgångar så har det blivit en bräda nu och en planka då, alldeles lagom till ett projekt jag, pappa och Lillemor kommit på. Hann dock inte mer än så förrän Emil ringde och sa att han inte hade nån nyckel hem...
Det var helt enkelt inte min dag att få nåt roligt/kreativt gjort.
Politik.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-14 @ 22:02:21
Jag är såååå less på det här valet nu och är glad att det äntligen är valdag så kanske tv, radio, facebook, instagram och alla andra tänkbara medier snart kan återgå till att handla om något annat än politik.
Det är jätteviktigt och jag är en stark förespråkare av att man ska använda sin rösträtt, men nu är jag less. Själv gick jag och förtidsröstade i fredags pga att jag idag jobbat fler timmar än vallokalerna var öppna.

Men jag vill gärna dela med mig av något som min geniala sambo Emil skrev ikväll:

Nu börjar det gissas åt höger och vänster, innan någon ens räknat hur svenskarna egentligen tänker. Vem ska bestämma och framgent regera, och sedermera folkets slantar spendera? Blir det den arga damen som får männen att skaka, eller mannen i blått som låtit sitt huvud raka? Kanske han från undrom som papperet rata, från hon som står i mitten och inte riktigt kan prata. eller kanske han som vill stänga gränsen och spelat bort sin lön, eller Jonas till vänster som vill ta ifrå
n mig mitt kön. Kanske Björklund får ökat förtroende, så att han kan hjälpa Hägglund med sitt ordvitsberoende. Rätt vad det är vinner Fridolin som vill höja priset på bensin. Glöm inte hans kompis Åsa, ni vet hon som gillar tåg och låter som en motorsåg.
Hur det än blir är nog risken stor, att det inte blir så mycket bättre för oss där vi bor. Blir det i skifte i vilka som regeringsskorna skall fylla, så kan dom ju iallafall på sina företrädare skylla. När spektaklet imorgon nu äntligen är över, kan man ju undra om väljarna vet vad dom behöver?

 Vem ä de?

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-13 @ 23:08:13

"Vem ä de?" Säger hon så fort hon får tag på en telefon samtidigt som hon sätter den mot örat. Det fungerar lika bra med en miniräknare, jaktradio, termometer eller varför inte en skorpa? Gärna med smör på. 
Mamman tycker inte att det sistnämnda är en bra ide men börjar vara rätt van att tvätta bort smör ur hennes hår vid det här laget.


Kollar kartan.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-12 @ 23:37:05
 


Älgjakten.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-12 @ 12:18:00
Eftersom jag tycker det är roligt att ha nerskrivet om hur det varit under jakten tänkte jag blogga lite nu i efterhand. I vanliga fall blir det ett inlägg per dag men nu komprimerar jag det lite och gör ett för hela veckan. Kanske blir lite långt, men det får vara så.
 
Måndag morgon, klockan ringer tidigt, packar termosen och tar bilen upp till berget. Alldeles tyst i skogen... Förutom jag då. Vem går och får världens rethostan lagom till älgjakten?!!!! Nåja, jag var på bättringsvägen och fick 'passa på' att hosta hela vägen upp i bilen och lyckades sen (ständigt gnagandes på halstabletter) vara tyst hela tiden på passet.
Som tur är hade jag dragit pass 41 i kraftledningen, nära att gå från vägen.
Hade suttit i kanske en timma när det börjar bli lite fart och rörelse omkring mig, hör hunden få upp något och strax efter springer en kalv över kraftledningsgatan, dock för långt bort och fyrfotakutandes (som pappa skulle sagt). Följde den genom kikarsiktet. Sänkte bössan och väntade mig att kon skulle komma efter men inte det. Hunden kom efter en liten stund och tog kalvens spår över till skogen på andra sidan.

Sen hände inget mer den dagen.
Inte för mig iaf.
Däremot blev det lite väl spännande för en av våra hundförare som fick möte med två stora björnar på 30 m, båda började gå mot honom varpå han fick backa ut på en myr... Jag som drömmer om att få möta björn fick gåshud när han berättade! Riktigt så nära vill jag inte komma.

Innan dagen var slut hängde ett vuxet djur i slakteriet och eftersom det var så otroligt varmt så valde vi att runda av rätt tidigt.
Hade flera timmar "ledigt" innan Vera kom upp till berget så jag, Lillemor och pappa passade på att skjuta upp en sisådär 100 skott med min 22a bara för att det är så roligt och det är ju bra övning.
Inte för att skryta - men jag var bäst! ;-)
Tisdagen vaknade jag uppe på Runeåberg, valde att sova över uppe i kåken för att slippa kliva upp så tidigt.
Jag började morgonen på ett vägpass, nr 5. Det hände absolut ingenting...
Men jag hade hembakade piroger med mig och det är ju som mysigt att bara sitta där och se sig omkring. Dock föredrar jag att sitta på nån myr längre in i skogen.
Hade gärna bytt med vår jaktledare den dagen, han satt på nybomyra inte långt från mitt pass och där hade han fått se en björn under morgonen!
 Den här dagen gick vi ut två gånger och jag drog ett vägpass även där, nr 24 i risåskorsningen. Hade aldrig suttit där förut och eftersom min hosta fortfarande var hemsk så fort jag ansträngde mig det minsta var jag helnöjd. Hade det dock lite jobbigt med solen som envisades med att skina, det blev jättevarm och man blev rent sömnig...
Jobbigt att vara passkytt! ;-)

 
Onsdagen jagade vi på Kilen. Jag hade dragit pass 3 dit det är ganska långt att gå, tänkte först byta men ändrade mig och ville prova. Kände mig mycket piggare och det gick fint att gå. Hade dessutom hämtat ut nya stövlar kvällen innan och dom var en dröm att gå i jämfört med mina gamla (köpte dom i våras) som jag aldrig trivts i.
Även här var det ett för mig nytt pass och det var så himla fint där på en liten myr. Fick uppleva lite spänning också när en lite pinntjur blev påskjuten på passet bredvid mig och sen kom brakades förbi mitt pass, dock rundade han myren inne i skogen så jag bara hörde och fick inget se...
Den föll sen på ett av grannlagens mark och dom ville behålla den så det var lite snopet. 
Det blev ett långt förmiddagspass och även denna dag var det sommarväder så det var ingen mening att gå ut nåt mer. För första gången någonsin hann jag äta upp mitt fika och dessutom bli hungrig igen innan det var dags att bryta. Är annars ingen storätare medan jag sitter på pass.

Denna dag hade en av våra hundförare sett ett lodjur samt närmat sig en björn som dom dock inte såg (om jag inte minns tokigt) samt att en passkytt fick besök av en björn som kom och gick precis bredvid tornet, inte mer än 1½ meter till stegen!
Vi fyller varje dag i vad vi sett för djur och här börjar statistiken se lite tokig ut med fler björnar än älgar.

 
Torsdag. Nya tag! Började med att jaga området vid Gräsflon. Jag hamnade på pass 18, samma pass som jag hade på björnjakten härom helgen och när jag och min passgranne kom ut på myren möttes vi av stora björnspår. Dom var inte så färska men ändå...
Uppe på gräsflon sköts under förmiddagen en fin tjur! 
Tog reda på den mitt i dagen och när vi var vid slakthuset kom Vera ner med min mamma och pappa, kokade kaffe och bjöd på kaka. Sture som jagat med oss fram tills ifjol och hans fru Ulla kom också och hälsade på för att se hur det gick, jättekul!Under eftermiddagen satt jag i Klocktornet, pass 11 på Runmyra. Även här var det lugnt och det mest spännande jag fick se var en grön larv. Men statistiken vad gäller älgar vände med råge då en i laget fick se hela 8 älgar inom loppet av 25 minuter!!
Rena rama sommarvädret även idag och det fanns verkligen inget att klaga på trots att jag inte hamnade i några spännande situationer.

 
Fredag förmiddag jagade vi mot byn och jag satt på pass 10 på Sunnmyra. Även här ett för mig nytt pass. Inte så långt att gå och helt galet mycket tranbär på myren! Passet var fint men jag tyckte det stod lite fel, hade velat vridit det en bit. Spelade inte så stor roll för det kom inge djur förbi mig denna dag heller... men det gjorde absolut ingenting när jag plötsligt hör min syster ropa på jaktledaren och berätta att hon skjutit en kviga! Jag hörde aldrig ens skottet! Hon satt på pass 22 i kraftledningen.
Stort Grattis till Lillemors andra älg!!
Det gick en stund och sen hörde jag hur det small och därefter ropade Michael som satt på passet precis norr om Lillemor i kraftledningen att han också skjutit en kviga! 
Jag blev upplockad vid mitt pass och vi åkte ner och mötte upp Lillemor och tog med hennes älg till slakteriet medan ett annat gäng hämtade den andra.

 
Det här är mitt fjärde år och jag blir lika förvånad varje gång över att en vecka kan gå så fort! Även fastän jag bara fick se en kalv på hela veckan så var det så himla kul, jag trivs så bra med att få sitta därute i min ensamhet på olika pass, studera naturen, fundera på allt och ingenting och däremellan få träffa alla fantastiska jaktkamrater. Jag tycker vi är ett roligt gäng och att få höra alla gamla historier är ju hur kul som helst! I år har vi varit duktigare än tidigare på att samåka istället för att alla ska ha egna bilar och den stunden blir också värdefull när man får träffas och höra hur det varit eller bara retas lite med varandra.

På lördagen tog vi "ledigt" och för första gången på säkert 3 år sov jag till klockan 10!! Jag var helt slut.
På söndagen träffades vi igen och tog reda på djuren, så nu är frysen välfylld!

I oktober drar det igång igen och jag längtar redan!

  
 


Lingon och orrar.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-11 @ 21:19:19
 
Efter en dimmig morgon här hemma åkte jag och Vera upp till Runeåberg där solen sken. Packade med oss fika, hinkar, bärplockade samt Veras mormor och morfar och åkte ut i skogen för att plocka lingon.
Efter vägen satt vi och pratade och pappa sa just att man så sällan ser några skogsfåglar efter vägarna nu och vad får vi se några sekuder senare om inte detta:

 
En lyckad årskull med fem orrar!

 
Blev riktigt kassa bilder, vet inte om det beror på den sjukt skitiga framrutan eller ofokuserad fotograf =)
Men kul var det iaf att se och dom gick en lång stund i samlad trupp framför bilen innan dom klev in i skogen.

Hittade ett bra lingonställe och fyllde våra hinkar. Vera har en egen bärplockare och gjorde tappra försök att fylla den. Hon tyckte det var enklast att helt enkelt plocka bären för hand och sen lägga dom i plockaren. Eller ännu bättre - plocka upp bären vi lagt i hinken och sen lägga dom i plockaren. Eller på backen... eller i munnen för att sen spotta ut dom!
Jag måste säga att hon är helt fantastisk att ha med sig, så himla glad och nöjd jämt! Hon knatar på och tar sig fram oavsett om det är mossa, bärris, stockar eller stenar. Ramlar hon så ger hon inte upp utan kämpar på tills hon tar sig dit hon tänkt!

 
Inledde med stövlar och överdragsbyxor men solen värmde och efter en timma var det rena rama sommaren så då åkte kläderna av! 
Satte oss i lingonriset och fikade och plockade sen lite till innan det var dags att vända hemmåt och rensa allt.
Nu står tre flaskor nykokt lingondricka i kylen och i frysen ligger resten av bären som ska få bli sylt.

Säger som svärmor Karin: Vi är så rik!!
Älgjakt 2014.

Dagbok - Kommentarer (0)
2014-09-06 @ 13:29:00
Så drog älgjakten igång igen!
Kom igårkväll hem efter en rolig och händelserik vecka i skogen. Hade tänkt uppdatera bloggen dagligen med vad jag sysslat med, precis som jag gjort tidigare år, men mottagningen har varit riktigt dålig så det gick inte alls. Men jag ska försöka uppdatera lite i efterhand bara jag får tid.

Vera har varit med på Runeåberg nästan varje dag, hon fick inte hänga med på jakten utan hon har varit med sin mormor och morfar på dagarna och passat på att hälsa på oss vid slakthuset när vi varit in med älgarna.
Men igår tog vi en tur ut i skogen med henne för att fota lite, bland annat denna bild:

 
Veckan gick som vanligt alldeles för fort! Men i år vet jag att det blir mer tid att vara ute, det är betydligt lättare denna höst än vad det var förra året.Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus