Söndag.

Dagbok - Kommentarer (2)
2012-09-30 @ 21:06:22
Här händer det inte mycket... känner mig ganska orkeslös och har mest legat på soffan och läst hela helgen. Är förkyld men det börjar bli bättre nu så jag hoppas energin återkommer i veckan för jag har en hel lång lista på saker jag vill göra.
Har knappt ens fotat nåt den här veckan om man bortser från en fotografering jag hade med en familj idag samt att jag börjat på årets bilder på barnen på jobbet. Blir iof en hel del när jag tänker efter så det kanske inte är konstigt att jag inte varit sugen på några fototurer om kvällarna...

Den här tog jag en morgon när jag gick till jobbet iaf, det var frost överallt men solen kikade just fram genom dimman så det var så fint:Blåtrast?

Foto - Kommentarer (2)
2012-09-27 @ 19:56:45


Nej, en talgoxe såklart!
Men när jag frågade Emil om han visste vad det var för fågel fick jag svaret blåtrast! Vi har lite olika intressen han och jag, men han är bra ändå!!
Dagdrömmer.

Dagbok - Kommentarer (3)
2012-09-22 @ 16:57:57
Har börjat gå genom skogen till jobbet, har inte velat göra det i sommar då det varit så mycket knott och mygg, men nu går det bra igen! Bär som vanligt med mig kameran och igår på hemvägen så rasslar det plötsligt till bredvid mig och en råbock försvann iväg med världens fart, hade jag inte gått och dagdrömt just då hade jag nog fått kanonläge att fota honom då jag var riktigt nära innan han bestämde sig för att fly... men så kan det vara. 

Har fotat lite växter iaf och försökt fånga upp några av alla fina färger som finns ute nu:Dom säger ju att all publicitet är bra....

Dagbok - Kommentarer (2)
2012-09-18 @ 17:53:00
Mamma ringde nyss och frågade om det var min bil det pratades om på radion... Tack för nomineringen syster!!Vill bara säga att medan älgbilen/älgtrucken/skrucken rullade troget på under hela jaktveckan stod min systers bil på verkstan.....Sågen som inte sågade så länge.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-09-17 @ 19:02:00
 


Jag är oftast väldigt dålig på att ta mig för att filma saker, men igår blev det några filmklipp när dom körde igång sågen, bland annat det här.


Kletgöra.

Dagbok - Kommentarer (2)
2012-09-16 @ 19:34:43
Idag har jag pysslat med min trofé från igår och eftersom pappa har bättre möjligheter för att elda och koka uppe på Runeåberg har jag varit där hela dagen.

Lite kletgöra till en början:Men jag har lärt mig en del från den jag gjorde förra året så det gick mycket lättare nu, och pappa hjälpte mig att visa hur jag ska såga för det var jag lite osäker på.
Lite finlir kvar så kan jag bleka den sen:Emil var med upp på berget men höll sig på behörigt avstånd från mitt pyssel, han passade istället på att grejja med sågen tillsammans med pappa:Dom lyckades till sist såga några brädor men det gick inte så bra, slutade med att klingan blev sned och måste lämnas in till slipservice där den nyss varit. Men dom verkade hitta felet iaf så nästa gång går det säkert bättre!Det känns som att den här helgen har varit hur lång som helst, det har hänt så mycket roligt!!

Korsmässoälgen.

Jakt - Kommentarer (4)
2012-09-15 @ 20:54:30
Förra året då jag fick skjuta min första älg så var Lillemor inte med, hon var i Härnösand på en marknad som heter Korsmässomarknaden just den dagen. I år var hon så glad att dom flyttat fram marknaden en helg så hon kunde vara med även förra lördagen - men då var den ju istället denna helg så hon missade dagens jakt! och när jag var till mamma och pappa igår så passade jag så klart på att säga att jag skulle skjuta en korsmässoälg i år igen.. =)

Imorse ringde klockan tidigt och det vara bara att masa mig upp ur sängen och koka kaffe. Vi skulle inte träffas uppe på Runeåberg förrän 7.00 och jag tyckte mig vara ute i väldigt god tid, tills jag ska backa ut bilen och det forsar ner vatten i mitt knä... fick skynda mig att kasta undan kameran som låg precis under en av vattenstrålarna och slänga bak allting i baksätet, köra upp på gården igen och springa in efter handdukar och torka upp det värsta! Min byxor var jätteblöta men som tur är torkar dom snabbt, fick dra på lite extra värme på vägen upp bara.
Piggnade till iaf!! Men den där takluckan som inte läker.... nje....vet inte vad jag tycker om den....

Hann upp i bra tid iaf. Vi var bara 4 postare och 2 hundförare idag som gav oss ut och när alla var på plats så bestämde vi pass och lottade. Jag hamnade på nr 6 - Bröllopsmyra. Första gången jag satt där.
Jag vet inte riktigt vilken tid jag var ute på passet men jag hade hunnit fika litegrann iaf innan jag hör en hund. Sitter på helspänn men det blir tyst igen. Men så efter ett tag hör jag nåt som låter och strax efter kommer ena hunden Rattis över myren framför mig och springer vidare in i skogen. Hör honom skälla en stund senare och efter ytterligare en stund hör jag nåt komma smygandes genom skogen. 
Upp med bössan och lyssnar på helspänn.... och där ser jag nåt som går inne bland träden, kan först inte se vad det är annat än att det är ett vuxet djur men snart går den fram lite och jag ser att det är en tjur.
Han smög några steg i taget och stannade flera gånger för att titta och lyssna bakåt från det håll han kom, han tyckte nog han gjorde ett smart drag att smyga bort från hunden som dykt upp där borta och som skällde på hans kompis... men så klev han försiktigt ett steg ut på myren och då fick han ångra att han begett sig åt just mitt håll för då small det!!
 Han sprang iväg en bit in efter skogskanten och jag såg hur ett träd svajade men inte om han låg eller inte så jag ropade på en av hundförarna som sa att han skulle komma dit.
Det kändes som att det hade tagit bra så jag smög neröver en bit och mycket riktigt, där låg min korsmässoälg!Förra årets vägde 221 kg och hade 4 taggar, denna vägde 234 kg och hade 8 taggar, så jag jobbar mig uppåt!Strax efter jag skjutit fick jag sms av mamma: Har du inte skjutit storoxen snart? När jag svarade: alldeles nyss trodde hon inte på mig! 
Tog ur den och nu känns det som att jag börjar förstå vad jag gör, känns bra att jag fick ta ur en förra veckan och en till redan nu så jag får lite rutin på det. Men det var lite kämpigare med denna än med kalven... Tur att jag hade en bra instruktör med som kunde hjälpa mig när mina muskler var för klena!
 
Eftersom vi bara hade ett vuxet djur kvar att skjuta blåstes jakten av i och med denna och vi hjälptes åt att köra upp den till slakthuset och ta reda på den och resten av dagen har jag bara gått runt och flinat brett!
Jag kan inte förstå att jag har sådan tur!! 


Back to reality.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-09-09 @ 18:51:17


Nu har jag lämnat Runeåberg och återvänt till verkligheten här hemma. Har packat upp alla mina saker, tvättat och städat undan och även hunnit med ett par timmar på soffan framför en film tillsammans med Emil. 
Det är ganska skönt att vara hemma igen!
Att sova ensam uppe i kåken gick förresten förvånansvärt bra, jag blev nästan inte mörkrädd alls! 


Dag 6 - Premiär på avslutningen.

Jakt - Kommentarer (2)
2012-09-08 @ 22:34:00
Nu är sista jaktdagen den här veckan avslutad.Måste säga att som tur är så sköt vi inte fullt, utan får gå ut nästa helg igen!!! =)

Idag var vi bara ute på förmiddagen eftersom vi även hade delning av köttet idag. Jag hade dragit pass 9, Mothållet. Passet där jag fick vara med och skjuta en kalv sista dagen jag var ute förra året =)
Kanonväder på morgonen och jag höll mig varm nästa hela tiden, såklart var det ju tvunget att börja regna och blåsa en stund, men det är ju inte mycket att göra nåt åt.
Det rådde lite kommunikationssvårigheter där ett tag och jag fick agera sambandscentral för från mitt pass hörde jag alla, det enda jag inte hörde var några älgar... men hunden skällde ganska nära ett tag så pulsen hann gå upp!
Hur som försvann ena hunden in mot jämtland och hans husse samt en kille från tyskland som varit med oss under veckan slog sig ner på passet nedanför mig, även kallat hundpasset....och där dyker såklart en liten älgtjur upp som dom fick skjuta!!Verkligen hur kul som helst!!! Jag tycker det är så roligt när det finns människor som låter dom som är nyfikna och intresserade få vara med och prova på, kan nog garantera att den här killen efter denna veckan kommer att ta jägarexamen!
Vet själv hur varmt välkomnad jag kände mig förra hösten när jag började, när jag fick vara med och prova på allt och känna att det fanns dom som la ner extra tid på att hjälpa mig och på så sätt stärkte mitt intresse ännu mer. Värt en stor guldstjärna!!!Dagens skyttar:Pappa var snäll och körde ner älgdragaren åt oss så vi slapp åka hela vägen tillbaka till byn, men sen samlades vi där uppe och passade på att fika och surra en stund innan delningen var klar så vi kunde ta reda på älgen.Sen var det bara att åka hem och göra iordning allt kött, stackars mamma och pappa som fått ägna de sista tre dagarna till att ta reda på älgkött... men idag var vi ju alla fyra som kunde hjälpas åt, så nu är frysarna fyllda! 

Jägarfamiljen:Har hunnit med en vända till ut i skogen i eftermiddag och plockat lite svamp, men vi hittade inte så mycket.Sen har jag även varit och hälsat på en av mina jaktkamrater som bor i min mormor och morfars gamla torp. Fastän det är så nära har jag inte varit dit en enda gång sen vi var och tömde sista grejjerna innan det såldes, så det var kul att se vad som förändrats och vad som fanns kvar! Ute i lagården luktade det precis så som jag minns att det gjorde när jag var där som liten och mycket av morfars gamla saker fanns kvar... och det som var nytt och förändrat var jättekul att se!


Men nu är jag trött, känns som om jag har grus i ögonen... Hade tänkt åka hem ikväll men blir kvar en natt till. Imorgon är det dags att återvända till verkligheten igen.Dag 5 - Mobbad.

Jakt - Kommentarer (1)
2012-09-07 @ 19:58:05
Här fick jag sitta och skämmas imorse:Pass 17 på Orrflon, jättefint stället - förutom regnet och blåsten då.... och skammen.
Var på pass strax efter sju och fastän jag hade ordentligt med kläder tog det inte lång tid innan jag blev frusen. Det regnade ganska bra till en början men sen lugnade det sig ett tag bara för att börja om igen efter en stund. Så höll det på hela förmiddagen och när klockan var tio var jag genomkall och drog upp luvan över huvudet för att slippa vinden i nacken. Det började knastra på radion och jag hörde nån från nåt grannområde prata om renar, skruvar ner den och sen plötsligt hör jag ett flåsande ljud och vänder mig om - där springer en kviga förbi mig på inte mer än 10-15 meters håll.
Hann knappt lyfta upp bössan halvvägs innan hon var inne i skogen.
Plötsligt satt jag där på helspänn och svor för mig själv och en halvminut senare hör jag hunden (den hörde jag såklart på långt håll) som kommer förbi i samma spår, stannar och tittar på mig som om han inte kunde förstå varför det inte låg en älg åt honom där, sen drack han lite vatten och sprang vidare.
Så det har jag ju fått höra några gånger idag, känner mig retad, mobbad, värdelös....
Eller kanske inte! Jag råkar nog retas lite ibland jag med så det kan dom väl få ha. Dessutom, så har jag ju iaf skjutit en älg den här veckan - till skillnad från vissa andra... ;-)

Till sist bröts jakten och jag gick ner till mina kamrater och berättade om förmiddagens upplevelse. Det går ju inte att förneka det heller och hitta på en bra historia då man har två övervakare som sitter med gps och har stenkoll på var det gick förbi mig... 

Samling nere vid vindskyddet där stämningen var på topp, varken pappa eller Sture är ju med och jagar i laget i år vilket känns väldigt tråkigt och tomt, men dom kom upp och gjorde oss sällskap vid fikat idag:Solen värmde under fikapausen men när vi kom ut på pass igen så började det såklart regna! Men det var ändå mycket bättre väder än på förmiddagen. Satt på pass 41 i kraftledningen igen:Jaja, vad är väl en bal på slottet en älg i frysen... Man ska inte ångra ett skott man inte avlossat säger dom ju, så jag får väl tänka så.
Det kommer en ny dag imorgon, jag får göra bättre ifrån mig då!
 


Dag 4 - Störst hittills.

Jakt - Kommentarer (1)
2012-09-06 @ 19:08:19
Lite blåsigt idag med, men betydligt bättre än igår! Det blev ett långt förmiddagspass men jag satt bra i torn 29 på Västabäckmyra, tornet låg dessutom väldigt nära vägen så jag kunde ta på mig femtitolv lager kläder innan jag gick dit utan att behöva få värmeslag på vägen.
Hörde inte ett ljud på skogen men till sist började det knastra på radion och det visade sig att det skjutits en tjur för båda hundarna som var ute, jätteroligt!
Men dom hade inte gått färdigt ännu så vi postare fick sitta kvar.
Fick ett par kaffegäster på slutet iaf och sen bröts det och vi samlades vid vägen där vi skulle gå in och hämta älgen.
Äntligen fick jag använda kameran! =)Det visade sig att tjuren var påskjuten sen tidigare, säkert i måndags eller tisdags. Det hade dock inte tagit så djupt, men den var lite blåsslagen och varig så vi fick skära bort en del. En av dagens hundar, Kim, kom tillbaka från sin sista sväng på skogen och hon verkade ganska nöjd med sitt jobb:Här står skytten med händerna i byxfickorna som om hans jobb vore färdigt... :På väg tillbaka ut mot vägen:Den låg bra till och det var inte långt alls att gå.Henrik och Kim:Den hade några fler taggar än tjuren jag sköt ifjol, men vägde ett kilo mindre!! ;-)Jag skulle så gärna vilja ha hund.... men jag fick iaf en mysstund idag:När vi hade varit tillbaka i byn och tagit reda på älgen lottades det pass och vi åkte ut igen, jag hamnade på risåsvändplan, pass 10. Solen värmde och där fanns inget torn att sitta i så jag kunde hålla mig på marken där det var riktigt vindstilla, men fick varken se eller höra nåt och ingen annan heller för den delen.

När vi samlades i byn igen lottades morgondagens pass samt att vi lottade kalvarna vi skjutit. Varje kalv delas i två och så har vi ett lottsystem för att alla ska få. Jag och Lillemor lyckades dra varsin halva av den jag fick skjuta i tisdags, det var lite kul! 

Det är precis så där jättekul med älgjakten som det var förra hösten, det enda felet med den här veckan är att den går så galet fort!


Dag 3 - Bortblåst!

Jakt - Kommentarer (2)
2012-09-05 @ 18:40:00
Ja, det regnar ju i alla fall inte....

Började dagen i klocktornet på runmyra, första fem minutrarna var väl okej, sen började jag bli nerkyld.
Det blåste och stundvis ville jag mest bara klamra mig fast i stolparna runt tornet för att inte flyga bort!! okej, nu överdrev jag kanske en aning... men det var inge kul väder alls. Hörde inget förutom vinden som dånade och jag kunde inte ens ha matsäcksburken framme för den ville bara flyga bort. Till sist frös jag nästan ihjäl (okej, en överdrift till) så sista 40 minutrarna satt jag under tornet för där var det en liten aning bättre.

Det blir bara mobilbilder idag, tacksam för min ajfån som tar så pass bra bilder ändå!
Här satt jag och frös:När det var dags att bryta var jag inte den som var sen att slänga upp ryggsäcken på ryggen och gå tillbaka!!
Samlades för fika och jag hittade ett soligt hörn i vindskyddet och lyckades tina upp innan det var dags för nästa sväng.
Jag hamnade på pass 33 i kraftledningen:Satt mot skogskanten och där var det riktigt mysigt, solen värmde och för det mesta var det hyffsat vindstilla.
Dock har det varit väldigt lugnt på djurfronten idag och inget har blivit skjutet.
Men, det är ganska bra, tråkigt om vi skjuter fullt för tidigt så man inte får gå ut mer!!

Blev en ganska tidigt hemgång så jag har passat på att åka en sväng hem till mitt eget berg och träffat min kära jaktfru som håller ställningarna där hemma!
 


Dag 2 - Trippel!

Jakt - Kommentarer (2)
2012-09-04 @ 21:30:18
Nu är även dag två avklarad. Började med att gå till Prästflon där jag fick se en fantastisk soluppgång, önskar verkligen jag hade haft riktiga kameran med men den tar som så stor plats så den fick stanna i bilen.
Från början var det varmt, soligt och fint, men efter ett par timmar så började det blåsa riktigt kallt och det var tyst på skogen så jag hann bli lite less.Men så bröts jakten och jag kunde följa stigen ut till vindskyddet där vi samlades för att surra och grilla en stund innan det var dags att lotta nya pass.Jag drog pass 40, det ligger vid vägen precis innan det passet jag satt på igår eftermiddag.
Tog älgbilen dit och hann installera mig i tornet innan hundförarna gick ut. Vi har tre som går med hund så dom får turas om att en får sitta på pass och två går, denna gång gick far och son Norman.Hände inget nu heller, helt tyst på skogen förutom vinden, men det var varmare än på förmiddagen. Till sist kom Sören tillbaka och hämtade Henriks bil som stod vid mitt torn, sa att hundarna dragit iväg och att vi skulle bryta om en kvart ungefär.Packade ihop, skramlade på och kände mig rätt klar med dagen när jag plötsligt får ett sms att jag ska ropa åt jaktledaren att vi ska sitta kvar en stund till. Hann ropa och ta mig på hörselskydden som nyss hade åkt av och sen hör jag ett litet knakande en bit bort och där kliver en ensam kalv ut ur skogen, först tittade han neråt vägen men när jag lyfte bössan kikade han upp mot mig - sen small det!Han tog ett par kliv och vek in i skogen där han la sig så fint, bara några meter från vägen (precis som med tjuren ifjol).
Satt en stund till och jag passade så klart på att sms-bomba både Lillemor och mamma =) Sen bröts jakten och mina kamrater kom dit och hjälpte till att hålla i medan jag och Lillemor geggade ner oss i vanlig ordning.Passade på att fota också innan vi började karva, men inte vet jag vem min syster har gått fotoskola hos.... eller så tyckte hon kalven var så stor att hela inte rymdes i sökaren:Den här gillar jag också, undrar vad jag drömde mig bort till där (och fortfarande rymdes inte hela kalven i bild!):Älgbilen fick göra skäl för sitt namn och vi kastade upp den bak i skåpet:Jag skjuter med 6,5x55 och avlossade bara ett skott, men när vi kollade lite närmre kunde man trott att jag använt en kanon, blev visst bara ett rådjur kvar när det sönderskjutna var borttaget.. ;-)

Så blev det då en Trippel för familjen Elfgren så här i början på veckan, hur kul som helst! Nu ligger vi lika mot familjen Eriksson som också har fått omkull tre älgar hittills...

Imorgon ska jag börja på pass 11, tornet med det vackra namnet - Klocktornet.Dag 1 - Äntligen!!

Jakt - Kommentarer (5)
2012-09-03 @ 21:47:52
Så var första dagen gjord!
Har spenderat precis hela dagen med ett leende på läpparna, ja, förutom den där första vakna kvarten förstås då det regnade.... 
Men när klockan närmade sig 05.30 och jag skulle ut och vänta på min skjuts och Lillemor skulle just sätta sig i mazdan och åka, så ringde telefonen och mamma berättade att pappa precis skjutit en älg, han hade smugit en bit före henne till passet dom skulle sitta på och hon hann inte ens fram innan det small! Pappa hann aldrig heller ens sätta sig ner för älgtjuren stod där redan när han kom, och han blev kvar!!!
Passgrannarna blev lite besvikna att dom inte hade hunnit öppna kaffetermosen, men så klart glada för pappas skull!
Medans deras jaktdag med ens var över hade våran precis börjat och vi åkte upp på skogen. Jag hade klätt mig för trettio minusgrader tror jag men i själva verket var det varmt, väldigt varmt... speciellt att gå hela vägen till passet. Tror jag gjorde nån slags minnesanteckning om detta förra året - att jag tror jag ska frysa men det blir tävrtom - men det hade jag visst glömt bort.
Väl på passet behövdes egentligen inte alla dom där lagren med kläder heller, för det var en jättefin dag. och extra fin blev den kring niosnåret då det smäller en bit ovanför mig och sekunden efter hör jag Lillemor kalla på jaktledaren, hon hade just skjutit sin först älg någonsin!!Min kamera var på vift någonstans på skogen så det blev bara mobilbilder när jag till sist fick gå upp och hjälpa till att hämta hem kalven.
Tro vad hon ska göra av trofén bara, jag hängde ju min första på köksväggen men jag vet inte om hennes kommer rymmas där uppe i vännäsby.... ;-PPå vägen tillbaka så lossnade plötsligt ena axelremsfästet på Lillemors bössa och den för med pipan först rakt ner i mossan... så när vi var färdiga och resten av gänget körde upp den till slakthuset fick vi åka hem och laga och rengöra bössan, blev en kort fikapaus därefter och sen lottade vi pass igen.
Denna gång fick jag 41, ett pass i kraftledningen som jag satt vid nån gång förra året med.
Känns skönt att jag börjar hitta och komma ihåg en hel del ställen nu mot för hur det var ifjol!

Hur som, det var lite blåsigt men annars en fin eftermiddag och till sist small det igen, strax bortanför mig denna gång med.
En kviga blev det:Tillbaka i slakthuset med den fick vi höra att det fallit två till, ko och kalv, så när vi var färdiga var det bara att slå sig ner och vänta på att resten av gänget skulle komma tillbaka med dom.I år har en i laget byggt en vagga som man kan lägga älgen i när man ska flå den, jättesmidigt istället för att hålla på att spänna upp den med rep.

Plötsligt stod Emil där utanför också och iakttog blodbadet:Väl hemma väntade mamma med middag som verkligen behövdes, jag har levt på vindruvor, gurka och kaffe idag. Jag måste bli bättre på att fika när jag är ute!

Nu börjar jag känna mig rätt färdig med den här dagen och ska packa om ryggsäcken och försöka vila ut inför imorgon!
Då ska jag förresten sitta på pass 7 på prästflon.
Imorgon smäller det!!

Dagbok - Kommentarer (1)
2012-09-02 @ 21:14:28
Då var det snart dags igen, imorgon drar årets älgjakt igång och jag har installerat mig på berget inför kommande vecka.
Nytt för i år är att jag inte delar stuga med familjen utan väljer att bo uppe i Kåken istället... 
Ja, Frivilligt. Ja, jag är mörkrädd.
Men det är som så väldigt mysigt här uppe och sen gillar jag att kunna gå undan, ha ett eget rum (hus!) och framförallt är det tyst (hoppas jag...) när jag ska sova.Jag har ju dessutom nära till grannar, det är ju inte långt ner till mamma och pappas stuga och precis utanför bron har jag tre ofarliga människor i en husvagn, så jag ska nog överleva!Fast.... nu hörde jag just ett dunsande ljud.... och luktar det inte lite rök???Dagen har spenderats till att packa mig upp hit, lite skytte, en stund i svampskogen, en sväng till passet pappa ska sitta på i veckan samt jaktmöte där jag drog pass 18 inför morgondagen. Klockan 05.30 blir jag hämtad av två jaktkamrater medan Lillemor som ska åka lite längre bort får ta älgbilen (som just nu står på torkning eftersom den nya takluckan har släppt in lite vatten..).

Skitjakt på er alla som ska ut i skogen imorgon!!
Astrid.

Foto - Kommentarer (0)
2012-09-01 @ 18:20:42


Idag har jag äntligen fått träffa Astrid, så otroligt söt liten tjej som var en hejjare på att titta in i kameran!
Sist jag "träffade" henne var i juni då jag förevigade hennes mammas mage.


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus