Svart himmel?

Foto - Kommentarer (1)
2012-04-27 @ 21:30:40
Nog för att det ser mörkt ut och regnet vräker ner, men riktigt så svart är det inte.
Fotade två råbockar här nedanför huset för ett par timmar sedan och hade älven som bakgrund, med lite extra svärta i lightroom kan det bli såhär:Bytte förresten soffa idag och åkte upp till mina föräldrar över dagen, efter vägen fick jag se två älgar, när jag fick syn på dom var dom bara några meter ifrån bilen men innan jag hade fipplat fram kameran så hade dom hunnit ganska långt:


Frusen.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-26 @ 16:07:07


Frusen idag, borde göra upp eld i vedspisen men jag orkar inte... har iaf ringt efter recept på hostmedicin nu, gick fint att få men det tar till tidigast imorgon eftermiddag eller på lördag innan jag kan hämta ut den, lite surt...


På långt håll.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-25 @ 17:09:05


Några bilder tagna nere vid kanalen då jag och Emil var ute och kikade på bäver för ett tag sedan, fick ju även se räven raska över isen...


Knipa.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-25 @ 14:01:40
Mer gamla bilder som jag inte har lagt upp tidigare. Tog de här vid stugan för ett par veckor sedan:Liten förklaring förresten för det kanske blir virrigt: när jag skriver stugan menar jag Emils pappas stuga utanför Långsele, när jag menar "min" stuga skriver jag Runeåberg.


Kryp.

Foto - Kommentarer (1)
2012-04-25 @ 12:36:02
Nu när det börja komma fram en massa roliga insekter och kryp, blommor och annat med mycket små detaljer så vill jag ha ett riktigt macroobjektiv.
Den översta bilden är tagen med mitt Canon 70-200, den nedre med mitt Sigma 70-300, inget av dom duger till att få den förstoring jag vill ha av allt smått.
Även om Sigmat faktiskt är något bättre på just macro så ska jag sälja det, har använt det en gång sen jag köpte L-gluggen i januari, det är så stor skillnad att jag inte alls tycker att det är kul att fota med längre, dels för att fokuseringen tar ganska lång tid på sig och så låter det så mkt jämfört med mina canon-objektiv.
Kanske inte så bra reklam för ett objektiv jag ska sälja.... men det beror ju som helt på vad man är van och vad man är villig att betala, mitt L-objektiv kostade skjortan men det är för mig värt varenda krona, fast om man inte är så fanatisk som jag så är Sigma´t ett bra val! Jag har ju faktiskt klarat mig fint med det i många år...

Nog svamlat, bara till att börja spara pengar till det där macrot... fast, efter att just ha betalat räkningarna känns det som att det kommer ta ett tag.

Sparvhök?

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-24 @ 14:03:01
Man måste inte alltid ut i skogen för att få uppleva naturen...
Var tvungen att skynda ner till Långsele en sväng för att låsa upp en bom åt en grävmaskinist och när jag väl kom tillbaka hem och hade bäddat ner mig i soffan framför min film igen så hörde jag världens kraxande och oväsen ute! Bara att kliva upp och gå ut i köket där jag fick se mängder av fåglar utanför fönstret, på marken nedanför ena äppelträdet hade vad jag tror är en sparvhök tagit en kaja och kämpade för fullt med att trycka ner denna i backen samtidigt som hon blev attackerad från alla håll och kanter av kajor, skator, kråkor och en stor korp!! Till sist gav hon upp och flög upp i björken bredvid, ganska tilltuffsad, kajan och alla hans medhjälpare flög iväg åt andra hållet och sen var det tyst och lugnt igen.
Nu två frågor:
- Är det en sparvhök?
- Är det vanligt att så där många olika sorters fåglar kommer till undsättning? Har aldrig sett förut. Eller kanske det var så att kajan även stod på någon av de andras meny, typ korpens?Det var fascinerande att se iaf, hade inte kameran inom räckhåll och ville inte missa "showen" så jag har inga bilder på kaoset, men höken satt länge kvar i björken och putsade sina fjädrar så då hann jag både hämta kameran, byta batteri och objektiv samt fota en massa bilder innan hon gav sig iväg.


Ensam och övergiven.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-24 @ 10:14:50
Nejdå, det är jag inte, men trött och less.

Träffade på denna ensamma svan som stod på en tjärn och ropade i mörkret en kväll förra veckan:Det blir inga skogspromenader nu i det närmsta, ska kasta ner mig i soffan och se om jag hittar nån bra film att fördriva tiden med istället.

Dirty Dancing.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-23 @ 20:34:39
I slutet på hösten blev jag tillfrågad om jag ville följa med på en tjej-helg i Sthlm och se på musikalen Dirty Dancing, det var inte ett beslut som krävde nån längre funderare!
Så var det då äntligen dags nu i helgen, klockan ringde strax före fem i fredags och en halvtimme senare blev jag upplockad av Jenny, svängde förbi Helgum och hämtade upp två tjejer till innan vi åkte ner till Sundsvall där vi mötte upp resten av gänget och sen klev på tåget.
Sen har det varit full fart hela helgen, många timmars shopping har det blivit och jag har gjort en massa fina fynd! God mat, fina hotellrum (om än väldigt små..), spel, skratt och bra sällskap!
Det var åtta väldigt förväntansfulla tjejer som klev in på China Teatern på lördagkväll och jag tror att vi alla var lika imponerade av musikalen, jag fick då gåshud mer än en gång... Dirty Dancing har ju som varit min film så länge tillbaka jag kan komma ihåg, har sett den hur många gånger som helst och kan både repliker och musik utantill, så det var riktigt kul att få se den så här!!

Mindre kul är att jag blivit förkyld (ja, jag vet, IGEN), det känns lite som om nån satt eld på mina lungor så fort jag anstränger mig... Känns jättetråkigt att inte orka jobba just nu och dessutom hade jag så mkt roligt inplanerat på min fritid den här veckan som jag inte orkar med, men det kommer väl tid till det med. Hoppas jag är pigg till helgen bara då jag ska åka norrut.

Tog förresten knappt några bilder alls i helgen, det om nåt är väl ett tecken på att jag inte är riktigt kry ;-)Sällskap.

Jakt - Kommentarer (0)
2012-04-17 @ 22:00:09


Igår fick jag för första gången med mig Emil ut i skogen på jakt, bäver denna gång med, så klart.
Fick tyvärr inte se minsta lilla liv, eller nu ljög jag, en trana kom och flög lågt över våra huvuden för att landa en bit nedströms där hon stod och trumpetade en bra stund innan hon flög tillbaka förbi oss.
Men bävrarna lyste med sin frånvaro. Var kanske lite för kallt? Håller ju fortfarande på att lära mig det här, vet ju inte riktigt när dom tycker det är okej väder att kliva upp... läser allt jag kommer över om bävrar just nu :-)
Vi hade det trivsamt där iaf med fint utsikt och den porlande bäcken bredvid samt varmt kaffe i termosen och lite kanelbullar. Stackars Emil höll på att frysa ihjäl och det tog nog en timme efter att vi hade åkt därifrån innan han kände sina tår igen... trodde ett tag att det där var både första och sista gången jag fick ha honom med, men han påstår att det var en spännande kväll och att han gärna följer med igen!! 

Själv känner jag efter dom här gångerna att det här är något jag kan ge mig ut på utan sällskap med, mitt största problem är mitt dåliga lokalsinne, jag som inte kan skilja på höger och vänster har inte helt lätt att dessutom hålla reda på fyra vädersträck, men fördelen med dessa djur är att man har alltid ett vattendrag man kan följa så risken att jag går vilse är ju mindre än om man släpper ut mig mitt i djupa urskogen ;-)

Idag har jag jobbat precis hela dagen och kvällen förutom en paus på en timme, så jag hade inte hunnit ut hur gärna jag än velat. Sen har ju vädret varit riktigt pissigt också så det är ju en liten tröst att det inte hade varit nån mening ändå.


Min första bäverjakt!!

Jakt - Kommentarer (5)
2012-04-15 @ 21:59:45
Ända sedan sista älgjaktsdagen där i slutet på november så har jag gått och väntat på att få prova på att jaga bäver, och idag blev då premiärturen!
Åkte upp till berget med pappa och när jag är på väg in i stugan så fick jag syn på denna:Nyfiken liten krabat som kilade fram och tillbaka och undrade vad vi var för typer som stod där och lockade och pep... 
Stannade inte länge i stugan utan plockade ihop våra saker och åkte vidare. Gick till ett jättefint ställe där vi hittade en stor bäverhydda och massor av nygnagda träd. Slog oss ner under en gran, fick en stunds solsken eftersom vi var ute väldigt tidigt, drack kaffe, åt choklad och hade det bra!
Vid 18.45 hände det äntligen nåt, en bäver kom upp på isen ovanför hyddan, fick den i kikaren och sköt... men surt sa rävenbävern, det plaskade till ordentligt när den dök ner i bäcken. Gick dit och kunde konstatera att det var en bom, grämde mig på vägen dit - rädd för att ha skadeskjutit den, men vi hittade var kulan hade gått och inga som helst tecken på träff och då kändes det bättre.  Om än fortfarande lite surt, jag borde haft mer is i magen och letat mig ett bättre stöd än jag hade... men, jag lärde mig nåt.
Nu vet jag iaf att dom finns där och vilken tid dom vaknar till om kvällen, det ska nog bli en bäver innan den här säsongen är slut!
Kände att det inte var nån mening att stanna kvar efter att vi klampat runt där så vi begav oss vidare. Fick se en till bäver på vägen hem.
På hemvägen sen berättade pappa just att han sagt till mamma innan han åkte att det är bra att va med mig för då får man väl se massa djur - strax efter får jag syn på en tjock älgko och sen ytterligare en, en liten bit bortanför henne:

Inte så bra bilder, men dom är där iaf.

Körde över kanalen här nere sen och fick syn på en bäver där med och när vi kommer upp på Gruvberget står rådjuren och betar bredvid grannens hus. Tycker bilden här nedanför blev störtskön då en av dom står och räcker ut tungan, synd det inte blev så bra skärpa, det hade hunnit skymma ganska mycket och så är det taget genom bilrutan:Ja, nu blev det ju inte en enda bild på nån bäver, men kvällen gav mersmak iaf och det blir fler försök i veckan bara vädret är okej.


Kvällspromenad.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-14 @ 23:11:06
Den här lördagen har trots blåst och grått väder spenderats mestadels utomhus, men ikväll lugnade det sig och efter att ha suttit en stund på grannens altan tog jag och Emil en promenad för att kika efter bäver. Hann inte gå långt innan vi fick se våra tre rådjur springa över vägen framför oss! Kom ner till bäverstället,  sätter oss där och kikar en stund och visst var dom där, först såg vi två stycken på långt håll och rätt som det var small det till bakom oss ute i älven och där simmade en tredje. Fick även se en räv som flera gånger sprang över isen på kanalen, inte långt ifrån bävrarna.
På hemvägen gick vi in till grannen igen och precis innan vi skulle gå in på deras gård fick vi se våra rådjur igen som nu stod alldeles nedanför vårat eget hus =) Lyckosam promenad!
Har fotat en del men inte gått igenom bilderna än, tror inte det blev några särskilt bra då både bävrarna och räven höll sig på så långt håll. Rådjuren tog jag några på andra gången vi såg dom men då var det så mörkt att det inte alls blev bra.
Men en mysig kväll har det varit iaf!Skrattmås.

Dagbok - Kommentarer (1)
2012-04-13 @ 23:30:09
Vaknade imorse och insåg att det var en utflyktsdag och blev direkt på bra humör, och sen har det hållit i sig hela dagen!
Fredag den 13 har då inte bjudit på minsta lilla olycka (än...)!

Hade kameran med för att fota lite på jobbet när vi var ute idag, men det blev några bilder jag kan visa här med, som dessa:

Igår kryllade det plötsligt av skrattmåsar här, dom må va skräniga och många, men jag gillar dom (gillar ju iof alla fåglar...) och idag stannade vi till och matade dom med gamla bullar och det blev väldigt livat, till både barnens och min stora glädje!
Hade bara 50mm objektivet med idag men ska ta med mig telet nån dag och mata dom igen och försöka få lite roligare närbilder.
Har förövrigt hittat ett flertal bloggar av människor som bygger uggle-holkar och genast vill jag gå ut och snickra!!! Har ett par mindre holkar jag ska göra färdigt nu först men sen måste jag nog prova göra nån och sätta upp i skogen på Runeåberg...


Tvåhövdad sångsvan??

Foto - Kommentarer (2)
2012-04-12 @ 21:22:22


Vår!!

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-12 @ 21:15:02
Har varit ute på en liten utflykt ikväll med, fick se ett rådjur och massor av fåglar, dock fastnade inget på bild idag. Men har lite vår´iga bilder från häromdagen jag kan lägga upp:
En helt vanlig dag.

Foto - Kommentarer (2)
2012-04-11 @ 20:11:15
Det första jag gör när jag kliver upp på morgonen är att kika ut genom köksfönstret ner mot älven, idag möttes jag av denna utsikt:Smög ut och fotade lite men dom hörde eller såg mig nog för efter en liten stund bar det iväg:In över grannens tomt och vidare ut i skogen:Ser dom så gott som varje dag men tycker det är lika roligt varje gång!!
Promenerade ner till jobbet, som vanligt med kameran i handen men fick inte se nåt annat än lite gäss och änder på håll.
Men efter jobbet tog jag en lite längre promenad och då blev det en del bilder:

Satt en lång stund ute på udden vid Kullaborg och kikade på kniporna, över 20 st simmade runt på andra sidan, för långt bort för att det ska bli bra bilder men fångade några som gjorde en språngmarsch över vattnet iaf:Passade på att fota ett fågelbo vi upptäckte där för några dagar sedan, det är tre smala tallar som växer ihopslingrade, och så ett bo mitt i det - gulligt!Väl hemma ringde jag till Emil men han skulle inte dyka upp på ett tag, så jag tog en tur till Nordsjö för att kolla på tranorna. Lite väl långt håll där med:På hemvägen kom jag desto närmare två Sångsvanar:och strax bortanför dom stod två rådjur och betade:När jag kom hem möttes jag av denna syn:Fick grillad kyckling till middag, bortskämda jag!!


Småfåglar.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-10 @ 18:53:42
Spenderade lite tid under mamma och pappas fågelbord i helgen, lustigt nog är det mer fåglar där nu än det var mitt i kalla vintern och även domherrarna vågar sig nu fram när jag sitter där.


Dompapp.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-09 @ 18:25:52
Räv.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-09 @ 12:24:41
Fick syn på denna räv härom morgonen när jag var på väg mot berget. Tur att kameran alltid finns nära till hands!


Vårfint!

Dagbok - Kommentarer (1)
2012-04-09 @ 10:50:39
Nu gör jag vår i bloggen! Ser den helskum ut så tryck på F5 ett par gånger så går det till sig ;-) Är inte riktigt färdig än så en del saker kanske ser knasiga ut, sen är bilderna och texten i headern inte mina egna, det följde med designen. Ska försöka sno ihop nåt annat framöver.

Helgen har fortsatt att vara bra! Hade tänkt vara hemma igår men så fick vi plötsligt en impuls att dra till skogs igen så vi skyndade att packa ihop alla saker som mamma och pappa så snällt hade lastat av hos oss strax innan, for till Långsele och tankade och sen blev det en eftermiddag på skotrarna igen. Jag har nog kört 10-12 mil i helgen, svårt att tänka sig när man tittar ut genom fönstret här hemma och bara ser barmark...

Grillade lite nere vid Sörsjön, Emil mobbar mig för att jag alltid köper kok-korv istället för grillkorv:Blev sen kvar på middag, Steve och Emil gjorde en specialare och stekte fläskfilé i ett mackjärn över elden, jättegott!


Påskafton.

Dagbok - Kommentarer (2)
2012-04-08 @ 10:57:21
Igår åkte vi upp till Runeåberg igen, även Emil fick ledigt och följde med =) Efter att ha tankat alla skotrar och insett att bensinen tog slut när det var dags att tanka Emils skoter så tänkte vi att det får bära eller brista och så gav vi oss iväg på en tur. Åkte till ett ställe som heter Hälsjön (hört flera olika namn på den men kör på googlemaps variant) som ligger precis på jämtgränsen. Jättefin plats där stannade vi och grillade, kokade kaffe och tog det lugnt en stund.

På vägen dit hade vi varit tvungen att köra en bit efter en grusväg som inte var så rolig samt att leden var avspärrad på ett ställe så det var lite krångligt att ta sig fram (såhär i efterhand känns den sträckan som en bagatell...) så vi bestämde oss för att ta en genare och enklare väg hem!
Trodde vi.
På bilden nedanför stötte vi på det första stora hindret, tre träd som blåst över vägen. Fram med yxor och efter en stund kunde vi fortsätta, sicksackade fram mellan träden som fallit ner och sen körde vi in i skogen.
Jag fastnade en gång över ett träd och välte en gång, vi stannade väl en sisådär massa gånger för att hugga och bryta oss fram och det spelade ingen roll vilket håll man tittade åt så såg det lika överj#¤!ligt ut! Att vända var bara inte ett alternativ, dels för att vi nog var ganska tjuriga allihopa och vi var ju på rätt väg och hade leden intill oss hela tiden men dels för att det fanns inte så mycket plats att vända om på heller... ;-)
Grymt imponerad av vår vägvisare samt av skoternybörjarna som hade den största och klumpigaste maskinen men ändå tog sig fram som om dom inte gjort annat!När det blev glesare mellan träden och vi kom ut på en myr var frihetskänslan total! Passade på att stanna och leka lite och bytlåna skotrar. Blir ju inte alls nå sugen på att köpa en ny skoter....

Hemma på berget igen var vi alla rätt varma och nöjda över att ha tagit oss hem. Inte minst Emil som körde på bensinångor sista biten...
Kvällen spenderades sen i kåken med en massa god mat.

Tänk om alla helger kunde vara som denna, och då är det ändå mycket kvar av den än!

Så här såg det förresten ut under påskhelgen förra året: Påsken 2011. Vi var i stort sett samma glada gäng då men det var en aningens annat väder. Fast då var ju påsken väldigt sen förstås.


Långfredag.

Dagbok - Kommentarer (2)
2012-04-06 @ 22:21:19
När jag såg snön vräka ner igårkväll kändes det först lite trist men så tänkte jag om och bestämde mig för att ta vara på det istället, dom här sista dagarna med snö denna vinter.
Så imorse vaknade jag på ett strålande humör, packade bilen och åkte upp till Runeåberg där dagen har spenderats på skotern i sällskap av massa fina människor. Vi har kört, busat, hämtat ett träd som ska bli fågelholkar, grillat och kokat kaffe. Sen när vi kom hem var vi inte riktigt nöjda och det var fortfarande soligt och fint, så då blev det en tur till!
Tråkigt nog kunde inte Emil vara med men det tar vi igen imorgon.
Nu är jag ordentligt trött i luvan, skyller på all friskluft - så frisk som den nu kan bli bland alla skoteravgaser... ;-)Ser nu när jag laddar upp bilden att den är sne... och det är en fläck uppe till vänster... ids inte ändra det men det är nog bäst jag går och rengör linsen på direkten så inte alla morgondagens bilder blir fläckiga med.


Jagad.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-05 @ 18:49:29


Godmorgon!

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-05 @ 08:57:08
Börjar jobba först om en halvtimme men jag har varit vaken sen klockan tidigt, haft en lugn och skön morgon, ätit frukost framför tvn med Emil och det har känts som en lite tjuvstart på helgen...
Hade tänkt ta bilen idag så att jag får med mig en massa kläder och skor hem från jobbet i eftermiddag, men det kan jag ju faktiskt bära eller åka ner och hämta senare, så det får bli en promenad iaf!
Ha en fin dag!En tur runt berget.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-04 @ 21:07:05
Jag har väl sagt det en sisådär hundra gånger tidigare - men jag bor på världens vackraste plats! Hur kunde jag någonsin tänka och tro att jag skulle trivas att bo i en stor stad??!! Nä, tur att jag träffade en Gruvbergsbo som inte gav mig något annat alternativ än att flytta hit.

Trotsade snålblåsten ikväll och gav mig ut på en liten djurletartur igen och även om rådjuren inte valde samma väg som mig idag fick jag se mycket annat som gör mig glad!Första bävern jag sett i år:Men knappast sista! Hoppas dessutom på att få se en på lite närmre håll än så bara det tinat upp lite mer på jaktmarkerna... ;-)Kanadagrisargäss finns det gott om, har inte lyckats komma dom så värst nära än men nu ikväll kom två och flög rakt över huvudet på mig.och så kniporna då...Så kul att se deras uppvaktning, 4-5 hanar kan simma runt en hona, knorra och låta, kasta bak huvudet över ryggen och kommer nån för nära jagas denna iväg.
Skulle kunna sitta en hel kväll nere vid vattnet, men idag var jag alldeles för frusen så tålamodet tog slut rätt fort.


Kajor.

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-04 @ 18:32:48


Glad.

Foto - Kommentarer (2)
2012-04-03 @ 20:52:26
Var alldeles nyss ute på en liten utflykt, fick en hel hög med dåliga bilder men så tog jag en som jag bara blev så jättenöjd med! Helt plötsligt känns min onda hals bättre och tröttheten är som bortflugen - bara pga ett foto...
Först hem!

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-03 @ 20:13:37


Svansjön?

Foto - Kommentarer (0)
2012-04-03 @ 16:40:10


Länge sen sist.

Dagbok - Kommentarer (0)
2012-04-01 @ 21:22:45
Inte bloggat på ett tag, har som varit lite mycket senaste tiden, men nu tänkte jag bjuda på en uppdatering..
Mycket bilder blir det! (Förvånande?!)

Min väg till jobbet har tinat fram, har inte gått där på ett par dagar nu men sist jag gick hem såg det ut så här:Flotten har även den tinat fram och jag har spenderat lite tid nere på bryggan:Hela 7 fågelholkar har jag snickrat ihop och satt upp här i omgivningarna! Hittade detta söta lilla ägg i en gammal holk jag tog ner:Mina favoritfåglar Kniporna är tillbaka!!men jag väntar fortfarande på att få se bävrarna...Lite småtrist att det snöat i helgen men det tinar ju bort snabbt under dagarna, och fördelen med snön är att mängder av småfåglar letar sig ut ur skogen och besöker våra äppelträd i jakt på mat:
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus